El Director de Màrqueting i el ROI

La relació entre les empreses i els seus clients està canviant a una gran velocitat, ara més que mai. Els departament de màrqueting comencen a tenir por d’aquests canvis, i sobretot de la velocitat a que es produeixen. Molts directius de màrqueting no saben com dir al seu CEO que no se senten preparats per l’entorn a on es troben immersos.
Per altre banda, els financers que en èpoques de crisi com les actuals, s´han convertit en els assessors de confiança del CEO, comencen a exigir que això de donar un xec en blanc al director de màrqueting s’ha acabat. I indueixen a la Direcció a demanar el ROI de l’inversió en les accions del pla de màrqueting; i aquí senyors tenim un problema.
Però també els CEO saben que l’època de les retallades i ajustos que el director financer ha ajudat a definir i executar tenen el seu límit. L’empresa no sortirà del atzucac només reduint, ja comença a ser el moment de créixer, i cal confiar en la gent màrqueting per què ens ajudi a fer-ho.  Els directius de màrqueting tenen de sortir de les seves coves i demanar inversió en campanyes per fer-ho, però ara ja és hora de que demostrin quin és el ROI d’aquesta inversió.
El ROI és la diferència entre el Marge Brut aportat per una acció menys el Cost d’aquesta. I ara s´els demana que amb costos més reduïts, el percentatge del ROI sigui el més alt possible; però no mesurat en accions globals o generals, si no campanya a campanya. I aquí és on el directiu de màrqueting té de fer un canvi de xip i deixar de centrar-se amb el que ha fet sempre; estudis de mercat, benchmarkig (estudis comparatius amb la competència), anàlisis de les vendes per a prendre decisions a posteriori, etc.

Es la hora del ROI a les Xarxes Socials!!. Per diversos motius;

a) El cost de l’inversió és controlable i més reduït que en altres tipus d’accions.
b) Sabrà l’opinió dels consumidors en temps real, i a partir d’aquí podrà prendre les decisions estratègiques en altres tipus d’accions, mesurant molt més els possibles riscos de l’inversió.
c) Millorarà les relacions de conversa amb els clients
d) Augmentarà el valor de la marca.
e) Li donarà poder per influir en la gestió i decisió de les 4Ps (producte, preu, promoció i posicionament)

Per prendre la decisió el director de màrqueting sap que té de canviar coses del seu departament i de l´empresa, però el primer canvi té de ser en ell mateix.
Cal que atreveixi, i depressa, en millorar o augmentar la seva formació en Social Media, màrqueting digital i tecnologia; abans de que el mercat o el director financer s´els hi acabi la paciència.

Sobre COMMARK

COMMARK Soc l´Antoni Anglada i puc ajudar-te com a Assessor Comercial/Màrqueting i S.M.Estrategy. http://es.linkedin.com/in/antoniangladabuenaventura Antoni Anglada Buenaventura

5 Respostes a El Director de Màrqueting i el ROI

 1. Bona Tarda,

  L’article es interesant, ma’agradaria saber la teva opinió sobre la meva website i si podem col.laborar per a llançar-la.

  Ben cordialment

 2. Irina dice:

  Hola:

  Em sembla molt interessant l’article. Però el que molts CEOs han de saber és el que el ROI no sempre és mesurable. Gran part dels seus efectes són intangibles: coneixement, construcció de la marca i de la imatge de l’empresa, etc. I això no va a pes.

  No obstant, és imprescindible mantenir polítiques i accions encaminades a aquests objectius. Si tu no ho fas, ho farà la competència i et treurà el lloc aconseguit amb tant d’esforç. Ara bé, cal conscienciar-nos que necessitem professionals en el màrqueting i la comunicació. I que aportin solucions estratègiques alhora que rendibles.

  Salutacions,

  Irina

  • COMMARK dice:

   Hola Irina, és totalment cert que el branding no és mesurable pel ROI, però també tenim de acostumar-nos a que s´ens demanarà cada cop més que demostrem el retorn de l´inversió amb dades mesurables.
   Salutacions.
   Antoni.

 3. Good way of telling, and fastidious article to take information concerning my presentation subject matter,
  which i am going to deliver in institution of higher education.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

*
Per a provar que ets una persona (i no un script d'spam), ingressa la resposta correcta al problema matemàtic que és veu a l'imatge.